mandag 1. desember 2008

Ting 23: Oppsummering




Prøver meg på en liten oppsummering, i forkant av siste kurssamling i morgen. Fordelen med å ha en blogg, er jo at man kan gå inn og oppdatere senere :-).

Det har vært både artig og litt frustererende. Frustrende fordi det har tatt mer tid enn jeg trodde. For en som starter på scratch, kunne det vært nyttig med instruksjoner a la: slik gjør du det når du vil kopiere et bilde inn på bloggen din. Men det er kanskje kunnskaper det forutsettes at man har fra før? Frustrerende også fordi man innser at det er så MYE man ikke kan, men slik er det vel med all læring.

Men først og fremst har det vært artig. Har lært om ting jeg vil få glede av både i jobbsammenheng og privat. I jobben kommer jeg f.eks. til å ha nytte av blogging og RSS, for å holde meg oppdatert. Privat har jeg tenkt å holde på med fotoene mine, og nå har jeg lært om mange fine hjelpemidler. Facebook var helt nytt for meg, og der har jeg tilbragt mye tid, og jeg kommer nok til å fortsette en stund framover.

Kurset har absolutt gitt mersmak. Håper det kommer tilbud om mere av dette!
Jeg ser at mange av tingene vi har vært borti, er fra 2005-2006. Lurer på hvordan web 2.0 ser ut om 2 år, eksisterer disse tingene da, er de videreutviklet, eller har det kommet helt nye "ting"? Oppdatering ønskes!

På samlingen i morgen skal jeg prøve å lage meg en huskeliste over ting jeg har lyst til å se nærmere på.

Ting 22: Bibliotek 2.0

Bibliotekene har alltid vært tidlig ute med nye "ting". Selv har jeg jobbet med det vi har kalt edb, data, it og nå: web-"ting" i mange år, og sammenlignet med andre offentlige tjenester, ligger bibliotekene langt foran. I mange tilfeller har nok bibliotekene ligget foran den gjennomsnittlige bruker også.

Generasjonskløften er stor når det gjelder web 2.0, det har jeg merket meg flere ganger under kurset. F.eks. på Facebook, hvor jeg nesten ikke finner noen jevnaldrende bortsett fra mine gode kolleger. Så Taigatesenes "within the next five years" vil nok gjelde for mange, men slett ikke alle. Det er selvsagt ikke bare et spørsmål om alder, men jeg tror at bibliotekene må være innstilt på at det vil være mye større forskjell på brukernes kompetanse i framtida.

Bibliotek 2.0 vil hjelpe brukerne til å bli mer selvhjulpne, og ha større innflytelse på biblioteket. Biblioteket kan presentere sine tjenester på en bedre måte, og yte bedre service.

Mitt fagområde er katalogisering og klassifikasjon, og er nok et av de områdene som vil se mest forandringer. Katalogiseringsreglene, AACR2, vil snart bli til RDA, og Dewey vil komme i en web-utgave, bare for å nevne noe. Selv om tagging er en bra ting, får jeg fort behov for å "gjøre noe" med taggene mine til denne bloggen; synes lista allerede er lang og uoversiktlig. Så en struktur på emneordene vil vi alltid ha bruk for. Er mer usikker på Deweys framtid, slik det er i dag fungerer den mest som en oppstillingssignatur. Ble litt overraska da jeg leste at Kungliga biblioteket skal gå over til Dewey.

Bibliofil har nok mye å hente når det gjelder 2.0. Men de må få innspill fra bibliotekene, og der er vi nok ikke flinke nok. I en travel hverdag er det vanskelig å heve blikket, og tenke videreutvikling av tjenester. Jeg savner også initiativ fra de sentrale aktørene, f.eks ABM-utvikling. De jobber riktignok med Biblioteksøk, men det tar tid.

Ofte blir det opp til det enkelte bibliotek "å finne opp kruttet", vi kan ikke vente på sentrale løsninger. Da er det viktig at vi har kompetanse, og dette kurset har vært et godt bidrag til det.

Ting 21: Web 2.0 awards

Uendelige muligheter her, bare tiden setter begrensninger!
På Seomoz finner jeg mange av de tingene vi har vært innom på kurset, men også mye annet. Ved hjelp av yourminis (1. plass under Widgets) har jeg nå lagt til en kalender i bloggen min. (Leter jeg litt grundigere finner jeg nok en norsk kalender også). Både Flickr, Facebook, Last.fm og iGoogle som er blant mine favoritter, er premiert. Privat har leg lyst til å jobbe med bilder framover, og da er alle prisvinnerne her aktuelle.
Interessant artikkel i Computerworld også. Som andre også har kommentert; under "Nettsteder for gode svar" skulle absolutt Biblioteksvar har vært. Det slår meg at på amerikanske "ting" er bibliotek ofte mye mer synlig enn på norske. F.eks. får WorldCat hederlig omtale på "Books" i Seomoz. Tror at bibliotek generelt har større anseelse i USA enn her i Norge, og at det gjenspeiles også på web 2.0. Hvor er Bibsys og Nasjonalbiblioteket?

Ting 20: Verktøy for å lage E-læringskurs

Det ble en ufrivillig pause pga av dataproblemer nå i helga. PC'en måtte til slutt restartes, og dermed forsvant alle mine favoritter, bilder jeg har jobba med osv. Det var vel nå jeg skulle hatt Del.icio.us? Det positive var at jeg måtte gå gjennom alle "tingene" på nytt (heldigvis har jeg stort sett valgt samme brukernavn og passord!), og det ble jo en fin repetisjon til kursavslutningen i morgen :-). Heldigvis har jeg fridag i dag, og kan bruke tida på 23 ting.

Har kikka på de forskjellige lenkene, bl.a. ChinesePod, så nå vet jeg at "bok" er "shu" på mandarin! Mandarin er forresten ikke verdens største språk, sier Arne Næss, det er "bad English". (Noe å tenke på?)

Jeg har ingen erfaring med e-læring fra før, men dette kurset om web 2.0 har vært en positiv opplevelse; en helt ny måte å lære på. Særlig siden vi har lært om web 2.0 ved hjelp av web 2.0. En av fordelene har vært blogging, både min egen: for oppsummering og som huskeliste, og andres blogger: som inspirasjon og for å få tips. Og selvsagt det å få tilbakemeldinger fra kurslederne.

En fordel med dette kurset er at mange kolleger har tatt det samtidig, og ingen e-læring kan matche det å spørre folk "in real life". Det er selvsagt ingen vanlig situasjon når man skal lære noe nytt!

Jeg har også fått en lærepenge på hvor avhengig du er av at pc-en fungerer, men samtidig er jeg jo ikke avhengig av akkurat DENNE pc'en. Dette kurset, OG bloggen min, kan jeg jo finne overalt hvor det er tilgang til internett.