mandag 1. desember 2008

Ting 23: Oppsummering




Prøver meg på en liten oppsummering, i forkant av siste kurssamling i morgen. Fordelen med å ha en blogg, er jo at man kan gå inn og oppdatere senere :-).

Det har vært både artig og litt frustererende. Frustrende fordi det har tatt mer tid enn jeg trodde. For en som starter på scratch, kunne det vært nyttig med instruksjoner a la: slik gjør du det når du vil kopiere et bilde inn på bloggen din. Men det er kanskje kunnskaper det forutsettes at man har fra før? Frustrerende også fordi man innser at det er så MYE man ikke kan, men slik er det vel med all læring.

Men først og fremst har det vært artig. Har lært om ting jeg vil få glede av både i jobbsammenheng og privat. I jobben kommer jeg f.eks. til å ha nytte av blogging og RSS, for å holde meg oppdatert. Privat har jeg tenkt å holde på med fotoene mine, og nå har jeg lært om mange fine hjelpemidler. Facebook var helt nytt for meg, og der har jeg tilbragt mye tid, og jeg kommer nok til å fortsette en stund framover.

Kurset har absolutt gitt mersmak. Håper det kommer tilbud om mere av dette!
Jeg ser at mange av tingene vi har vært borti, er fra 2005-2006. Lurer på hvordan web 2.0 ser ut om 2 år, eksisterer disse tingene da, er de videreutviklet, eller har det kommet helt nye "ting"? Oppdatering ønskes!

På samlingen i morgen skal jeg prøve å lage meg en huskeliste over ting jeg har lyst til å se nærmere på.

Ting 22: Bibliotek 2.0

Bibliotekene har alltid vært tidlig ute med nye "ting". Selv har jeg jobbet med det vi har kalt edb, data, it og nå: web-"ting" i mange år, og sammenlignet med andre offentlige tjenester, ligger bibliotekene langt foran. I mange tilfeller har nok bibliotekene ligget foran den gjennomsnittlige bruker også.

Generasjonskløften er stor når det gjelder web 2.0, det har jeg merket meg flere ganger under kurset. F.eks. på Facebook, hvor jeg nesten ikke finner noen jevnaldrende bortsett fra mine gode kolleger. Så Taigatesenes "within the next five years" vil nok gjelde for mange, men slett ikke alle. Det er selvsagt ikke bare et spørsmål om alder, men jeg tror at bibliotekene må være innstilt på at det vil være mye større forskjell på brukernes kompetanse i framtida.

Bibliotek 2.0 vil hjelpe brukerne til å bli mer selvhjulpne, og ha større innflytelse på biblioteket. Biblioteket kan presentere sine tjenester på en bedre måte, og yte bedre service.

Mitt fagområde er katalogisering og klassifikasjon, og er nok et av de områdene som vil se mest forandringer. Katalogiseringsreglene, AACR2, vil snart bli til RDA, og Dewey vil komme i en web-utgave, bare for å nevne noe. Selv om tagging er en bra ting, får jeg fort behov for å "gjøre noe" med taggene mine til denne bloggen; synes lista allerede er lang og uoversiktlig. Så en struktur på emneordene vil vi alltid ha bruk for. Er mer usikker på Deweys framtid, slik det er i dag fungerer den mest som en oppstillingssignatur. Ble litt overraska da jeg leste at Kungliga biblioteket skal gå over til Dewey.

Bibliofil har nok mye å hente når det gjelder 2.0. Men de må få innspill fra bibliotekene, og der er vi nok ikke flinke nok. I en travel hverdag er det vanskelig å heve blikket, og tenke videreutvikling av tjenester. Jeg savner også initiativ fra de sentrale aktørene, f.eks ABM-utvikling. De jobber riktignok med Biblioteksøk, men det tar tid.

Ofte blir det opp til det enkelte bibliotek "å finne opp kruttet", vi kan ikke vente på sentrale løsninger. Da er det viktig at vi har kompetanse, og dette kurset har vært et godt bidrag til det.

Ting 21: Web 2.0 awards

Uendelige muligheter her, bare tiden setter begrensninger!
På Seomoz finner jeg mange av de tingene vi har vært innom på kurset, men også mye annet. Ved hjelp av yourminis (1. plass under Widgets) har jeg nå lagt til en kalender i bloggen min. (Leter jeg litt grundigere finner jeg nok en norsk kalender også). Både Flickr, Facebook, Last.fm og iGoogle som er blant mine favoritter, er premiert. Privat har leg lyst til å jobbe med bilder framover, og da er alle prisvinnerne her aktuelle.
Interessant artikkel i Computerworld også. Som andre også har kommentert; under "Nettsteder for gode svar" skulle absolutt Biblioteksvar har vært. Det slår meg at på amerikanske "ting" er bibliotek ofte mye mer synlig enn på norske. F.eks. får WorldCat hederlig omtale på "Books" i Seomoz. Tror at bibliotek generelt har større anseelse i USA enn her i Norge, og at det gjenspeiles også på web 2.0. Hvor er Bibsys og Nasjonalbiblioteket?

Ting 20: Verktøy for å lage E-læringskurs

Det ble en ufrivillig pause pga av dataproblemer nå i helga. PC'en måtte til slutt restartes, og dermed forsvant alle mine favoritter, bilder jeg har jobba med osv. Det var vel nå jeg skulle hatt Del.icio.us? Det positive var at jeg måtte gå gjennom alle "tingene" på nytt (heldigvis har jeg stort sett valgt samme brukernavn og passord!), og det ble jo en fin repetisjon til kursavslutningen i morgen :-). Heldigvis har jeg fridag i dag, og kan bruke tida på 23 ting.

Har kikka på de forskjellige lenkene, bl.a. ChinesePod, så nå vet jeg at "bok" er "shu" på mandarin! Mandarin er forresten ikke verdens største språk, sier Arne Næss, det er "bad English". (Noe å tenke på?)

Jeg har ingen erfaring med e-læring fra før, men dette kurset om web 2.0 har vært en positiv opplevelse; en helt ny måte å lære på. Særlig siden vi har lært om web 2.0 ved hjelp av web 2.0. En av fordelene har vært blogging, både min egen: for oppsummering og som huskeliste, og andres blogger: som inspirasjon og for å få tips. Og selvsagt det å få tilbakemeldinger fra kurslederne.

En fordel med dette kurset er at mange kolleger har tatt det samtidig, og ingen e-læring kan matche det å spørre folk "in real life". Det er selvsagt ingen vanlig situasjon når man skal lære noe nytt!

Jeg har også fått en lærepenge på hvor avhengig du er av at pc-en fungerer, men samtidig er jeg jo ikke avhengig av akkurat DENNE pc'en. Dette kurset, OG bloggen min, kan jeg jo finne overalt hvor det er tilgang til internett.

mandag 24. november 2008

Ting 19: Virtuelle verdener

Jeg startet denne "tingen" med en innføring i WoW (World of Warcraft) av min sønn. Han har vært med lenge, men jeg har sant og si ikke vært så interessert, før nå...
Det høres veldig interessant ut, og jeg skjønner godt at det er lett å bli hekta. For ca. 100 kr i måneden, jaktes det på heder og ære, virtuelle penger, og stadig høyere nivå (level). Jeg merket meg at man kan spille sammen i grupper (kommunikasjon pr chat), og for noen av oppdragene (quests) må flere grupper slå seg sammen! Spillet er på engelsk, og chat med utenlandske spillere foregår på engelsk. Men det er klart ulemper også, det er jo et krigsspill, og man blir som kjent hekta.

Men den egentlige oppgaven er Second Life: prøvde å opprette en avatar sammen med andre på jobben en kveld i forrige uke. Jeg kom så langt at jeg fikk navnet Bok Braveheart, men vi fikk ikke til å laste ned programmet. Jeg tar ikke sjansen på å gjøre det på hjemme-pc'en heller, den er temmelig full fra før, bl.a. med WoW. Så nå venter jeg på demonstrasjonen vi skal få på siste samling :-). Kanskje vi får en liten demonstrasjon av Norgesbiblioteket også? Jeg fikk dessverre ikke med meg Arilds Stopp 1/2 om dette.

Ting 18: Web-applikasjoner



Da skriver jeg på mitt første dokument i Zoho Writer. Uvant som jeg er med tekstdokumenter er jeg spent på om jeg får til dette. Men det ser veldig greitt ut, og med mange muligheter til pynte på teksten.wink. Ingen grunn til å lære seg Word nå vel?

 

Da skal jeg prøve å overføre dette til bloggen min...



Det gikk jo greitt; artig!
Jeg har også kikka på Google Docs (den ser også veldig grei ut), og på Drammensbibliotekets presentasjon.

Ting 17: Origo

Origo var også helt nytt for meg. Det har mange fellestrekk med Facebook, ja.
Jeg har meldt meg inn i Origo, og har blitt medlem av sonen "Glad i sopp" (mange fine oppskrifter der :-)). Jeg har ikke jobbet noe med profilen min eller invitert noen til å bli med i gruppe, enda. Usikker på hvor mye jeg kommer til å bruke dette.
Men greitt å vite at det finnes.

Fikk forresten ikke til å PLASSERE meg på kartet, men ved å SØKE på kartet, fant jeg bl.a. info om julekonserten på Rådhussalen på biblioteket.

Ting 16: Mashups

Jeg visste ikke hva mashups var, før jeg begynte å lese om ting 16. Nå lurer jeg på om det var en mashup jeg kikka på før jeg dro til London: søkte på forskjellige butikker i London, og fikk samtidig opp et kart som viste hvor butikken var...

Har lest gjennom det som blir anbefalt om mashups, bl.a. Wikipedia. Der finner jeg bl.a. en sammenligning av portaler og mashups, hvor mashups blir beskrevet som 2.0-versjonen av portaler. Lurer på hva som skjer med Bibsys og Deichmans emneportaler?
Dette bør jeg sjekke opp!

Søkte også på "books" på Mashup Dashboard, men fant vel egentlig ingen jeg fikk lyst til å utforske. Ser at Amazon og GoogleMaps går igjen.

Det mest interessante var å lese om Biblioteklaboratoriet. Leste om mashup-konkurransen, hvor 2 av vinnerne var fra Bærum bibliotek og NTNU's bibliotek. Et av bidragene har senere resultert i en "mashup i praksis": Pensumhjelpen. Den er laget av masterstudenter på bibliotekutdanningen.

Jeg har nå lagt til Biblioteklaboratoriet i min Google leser, og skal legge den til i blogglista til denne bloggen etterpå. Må prøve å holde meg litt oppdatert, ser at det er mange "svarte hull", ja.

fredag 21. november 2008

Ting 15: Lek med bilder

Dette er noe av det morsomste med hele kurset, men samtidig noe av det vanskeligste, synes jeg. Jeg har brukt masse tid på å kikke gjennom forskjellige sider, men prakkes med å få opp bildene til bloggen min. Men etter litt hjelp fra Lene, er det utrolog hva man får til.

På http://bighugelabs.com/flickr/ prøvde jeg meg på "warholisering".



Bildet er av min datter (og hun har sagt OK!), og det er tatt av Minfotograf på Lade (som gir tillatelse til å legge ut prøvebildene på nettet).

Så valgte jeg en generator fra http://www.txt2pic.com/ som heter Scrapbooker 2.0. Der scrappet jeg et av mine egne bilder, og det ble slik:



Helt til slutt kunne jeg ikke dy meg, som katalogisator bare måtte jeg prøve å lage et gammeldags katalogkort, og det kan sees i høyremargen.

torsdag 20. november 2008

Ting 14: Personlige forsider

Dette var både artig, enkelt og nyttig! iGoogle lå der allerede, og det var bare å fylle inn nyttige og unyttige ting. Har laget en egen fane med nyheter. Etter hvert blir det sikkert bruk for flere faner, for siden fylles fort opp, og kan bli litt uoversiktlig, ser jeg.

Har også flytta rundt på elementene, og lagt til et bakgrunnsbilde, eller rettere sagt, tema: Winter village.

Har kikka litt på Netvibes, men holder meg til 1 "ting" om gangen.

Ting 13: Egendefinerte søkemotorer

Jeg har opprettet en konto på Rollyo. Siden jeg nettopp har vært i London, fant jeg en søkemotor som het London travel, som nå har blitt min egen søkeside (synd jeg ikke gjennomgikk denne "tingen" FØR jeg reiste...).

Som dere ser har jeg fått lagt til søkeruten her på bloggen, og den fungerer! Jeg ser at treffene jeg får er veldig relevante, i motsetning til om jeg hadde googlet de samme søkene. Tviler likevel på om jeg kommer til å bruke denne særlig mye.


onsdag 12. november 2008

Ting 12: Sosiale bokmerker

Her har jeg kun utforsket, jeg har ikke opprettet egen konto på Del.icio.us ennå. Men jeg kan godt se nytten av det, både faglig og privat, etter hvert som mengden av bokmerker øker. Siden virker grei og oversiktlig, og jeg kan godt tenke meg at jeg oppretter en konto senere. Jeg reiser til London om 2 dager, og fant mange fine sider som er aktuelle for meg, men det spørs om jeg rekker å se på dem nå...

Har også vært inne på StumbleUpon og BlinkList. På StubleUpon fant jeg et fint bilde som jeg la til nederst i bloggen min. Det førte meg til Flickr, og bildet var del av et slideshow, som jeg også prøvde å legge inn i bloggen. Lysbildeframvisning ble det, men dessverre ikka av de bildene jeg hadde valgt :-(. Jeg får prøve senere.

Jeg ser at etterhvert som jeg gjennomgår nye ting, så forstår jeg mer av det jeg har gjort tidligere, og det er artig å kunne pynte litt på bloggen!

søndag 9. november 2008

Ting 11: Organiser bøkene dine

Da har jeg blitt medlem av LibraryThing. Har kun lagt inn 5 bøker foreløpig (se nedenfor), men det blir kanskje flere etter hvert? Kan ikke helt se for meg nytten av det ennå, men som katalogisator bør det jo være midt i blinken for meg? Synes siden var veldig fint oppbygd, grei og oversiktlig, men slik blir det selvsagt når bibliotekarer får bestemme :-). Har meldt meg inn i 2 grupper: 23 ting Trøndelag og Librarians who LibraryThing. Den siste for å holde meg faglig oppdatert (?), ihvertfall er den beregna på bl.a. katalogisatorer.

lørdag 8. november 2008

Ting 10: Musikk

Nå har jeg laget min egen radiostasjon! Har brukt mye tid på dette, på tross av gode veiledninger og smugtitting på andres logger. Jeg valgte meg 15 artister jeg kunne tenke meg å høre på. Mens jeg gjorde dette lyttet jeg til en radiostasjon med julemusikk. På en eller annen måte har denne julemusikken blandet seg inn i mine favorittartister, og det var ikke meningen, julemusikken er jo ganske sesongbetont... Ellers må jeg si at dette er en kjempefin mulighet til å høre på fin musikk. Synd at lyden på PC'en ikke er så god. Ser at det går an å laste ned på Ipoden, men det aller beste hadde jo vært å få det på min Tivoliradio :-)



tirsdag 4. november 2008

Ting 8: Podcasting (og litt om ting 9: video)

Jeg er ikke noen ivrig radiolytter, så her har jeg kun lagt inn én podkast, og det er pliktskyldigst Boktilsynet fra NRK2. Det gikk greitt, det eneste jeg lurte litt på var at det stod i oppgaven at vi skulle legge det til i Bloglines, men så huska jeg at min rss-leser heter Google leser :-).
.
Prøvde å gå inn på Podcaster.no, men den er stengt, ser det ut som.

Jeg har Itunes fra før, så jeg har vært inne og kikka på podcasting der, men valgte å ikke legge inn noen programmer.

Så litt om ting 9, video:

Som det går fram av det tidligere innlegget, har jeg lasta ned en videosnutt fra Youtube. Jeg lette litt rundt på forskjellige emner, men det var ikke lett å finne noe som var verdt å laste ned, synes jeg. Samme hva jeg søkte på, fikk jeg dårlige amatøropptak, med urolig kameraføring og dårlig lyd... Fant også en video som min sønn og noen kamerater har lagt inn, men den er heller ikke noe å vise fram :-(.

Men jeg ser jo at det går an å finne bra ting også, og videoen fra f.eks Kongsberg bibliotek er jo helt grei.

mandag 3. november 2008

mandag 20. oktober 2008

Ting 7: Wiki

Jeg har nå lagt inn en bokanmeldelse på wiki'en til 23 ting. Jeg "juksa" litt ved å kopiere en bokanmeldelse jeg har skrevet tidligere på "Biblioteket anbefaler". Men den kom da pent opp, synes jeg. Og jeg fikk faktisk til å kopiere omslagsbildet også !

Så nå er jeg ferdig med de 7 første tingene, og er klar for 2. samling i morgen :-)

Ting 6: Vennesteder

Jeg ble medlem av Facebook i forrige uke, og har brukt veldig mye tid der. Men jeg ser at det er mye jeg kan gå videre på, f.eks. melde meg inn i grupper (er foreløpig bare medlem av "23 ting om 2.0) og redigere profilen min. Men for en nybegynner som meg, var det er stort "løft" bare å få opp et profilbilde: først lasta jeg inn de bildene jeg hadde på fotoapparatet mitt (det hadde jeg heller ikke gjort før), så tok jeg med noen av bildene på Picnic, og redigerte dem der, bl.a. profilbildet. Jeg har også lagt til 2 av bildene i ett album.

Har funnet både slekt og gamle venner på Facebook; veldig artig!

Ting 5: Bilder og tagger

Dette har jeg brukt VELDIG lang tid på. Men for å gjøre en LANG historie kort:
jeg gikk inn på Flickr, oppretta en Yahoo-konto og fant et bilde jeg ville bruke i bloggen min (sånn kan det også sies ;-)). Bildet er fra Gjevillvassdalen i Oppdal/Trollheimen. Det er dessverre ikke utsikten fra hytta mi, men det er ikke så fryktelig langt unna da...
Har satt på 3 emneord (som dreven katalogisator bruker jeg ordet emneord og ikke tag, etikett o.l.) Ulempen med tagging er jo at siden du ikke har noen autoritetskontroll, måtte jeg søke på både Gjevillvatnet/Gjevillvannet/Gjevillvassdalen/Gjevillvasshytta for finne det jeg lette etter. For ikke å snakke om Oppdal, Trollheimen osv. Men det er jo en annen diskusjon.
Har også vært inne på Picnik, og redigert noen av mine egne bilder.

sheep
Originally uploaded by m_m_mnemonic

fredag 17. oktober 2008

Ting 4: Direkte kommunikasjon, IM

Sant å si har jeg brukt mere tid på Facebook de siste 2 dagene, enn med "IM", men det lønner seg nok å ta 1 "ting" om gangen... Har så vidt prøvd gtalk, og chatta bittelitt med Ida og Mari.

Har prøvd meg på MSN idag, det var allerede installert på denne pc'en, rimelig nok. Chatta litt med dattera mi, som satt i etasjen under, og som kunne tilkalles når jeg trengte hjelp :-).
Har lagt til bare 2 kontakter så langt: min datter og min mor. Om msn blir brukt mye i framtiden er jeg usikker på, men jeg har en bror i USA, som det kan være aktuelt å kontakte via MSN. Ser at det går an å chatte på Facebook også, kanskje det blir mere brukt.

Adressen jeg brukte var: bokleven(a)gmail.com

onsdag 15. oktober 2008

Ting 3: RSS og Atom

Høstferien er over, så nå er det ingen bønn! Seinvakt på ITM i kveld, og siden Bibliofil er nede, passer det godt å bruke tiden på 23 ting. Har lest om RSS og Atom på kurssiden, og valgte Google Leser. Har abonnert på 3 "feeds": 2 av dem som ble anbefalt på kurssida (Plinius og Eirik Newth), og 1 fra Dagbladet. Må se litt på hvordan dette fungerer, før jeg ev. legger til andre.

Ellers har jeg kikka litt på de andre deltagernes blogger, og lagt inn noen kommentarer. Noen av bloggene begynner å bli skikkelig fine!!!

tirsdag 7. oktober 2008

Liten aktivitet fra min side, så langt, og nå er det høstferie, så jeg får satse på å ta igjen det forsømte uka deretter.

torsdag 2. oktober 2008

Kurs i 23 ting

Dagens oppgave: lag en blogg!